Cum pot fi prevenite durerile de cap si care sunt principalele cauze ale migrenelor?

992
0
DISTRIBUIȚI

Cefaleea este durerea localizata in regiunea cefalica. In limbajul obisnuit, ea este restransa la regiunea cutiei craniene. Poate aparea ca senzatie de presiune, arsura, ca senzatie de „cerc” in jurul capului sau ca durere pe jumatate de cap (hemicranie). Intensitatea durerii poate arata substratul ei organic sau functional.

Cauzele mai frecvente ale cefaleii sunt meningita, sinuzita, migrena, tumorile cerebrale, glaucomul, arterita temporara, hipertensiunea arteriala, etc (mentionam ca afectiunile nu au fost mentionate in ordinea frecventei). Durerile cele mai intense sunt cele care insotesc o hemoragie subarahnoidala sau meningita si cel mai adesea sunt insotite de febra, fotofobie, alternarea starii generale, senme suficient de alarmante pentru a determina un consult medical indispensabil in aceste cazuri.

Migrena este o durere periodica cu caracter de hemicranie si incepe, de obicei in adolescenta pentru a se stinge progresiv catre deceniul al saselea de viata. Femeile sunt in general mai susceptibile (mai ales premenstrual). In general, exista doua tipuri de migrene:

  1. Tipul clasic (neurologic) se insoteste, asa cum arata si numele, de manifestari neurologice: fotoame (puncte luminoase in campul vizual), scotoame (puncte negre in campul vizual, hiperosmie, hemiparestezii, dificultati de vorbire). Aceste manifestari dureaza circa 15-20 minute si sunt urmate de obicei de greata si varsaturi.
  2. Tipul comun: fara manifestari neurologice.

Baza fiziopatologica a migrenei se pare ca ar constitui-o dereglarile neuro-vasculare ale vaselor intra si extra craniene. In perioada initiala are loc o reducere a fluxului sanguin, dupa care creste cu 35-50%. Factorii care pot declansa atacul migrenos la persoanele predispuse (si pot fi deci evitati pentru prevenirea atacului) sunt in linii mari: expunerea prelungita la soare (cu capul descoperit), tensiunea nervoasa prelungita, repetata, efort prelungit, anumite alimente (in special grase, greu digerabile), constipatia, alcoolul.

Prevenirea cefaleei (cu mijloace care stau la indemana fiecaruia) se poate face prin evitarea expunerii la frig (fara imbracaminte adecvata), aglomeratiilor in perioadele de epidemii. (Pe mucoasa lezata de virusuri se pot grefa bacterii, leziunile se pot suprainfecta si astfel poate aparea o sinuzita purulenta trenanta.) Cei cu spondiloza cervicala vor dormi noaptea fara perna, cu un mic sul sub regiunea cervicala (cu gatul in hiperextensie). Dimineata, la sculare, vor executa cateva miscari de rotatie a capului in ambele sensuri. Miscari de lateralitate in fata si in spate. Sunt miscari de gimnastica minima care vor inlatura cefaleea matinala. Un antiinflamator seara la culcare (acid acetil salicilic) pentru cei care o suporta sau un supozitor (Indocid), medicatie miorelaxanta in timpul zilei (Clorzoxanono, Midocalm) contribuie, deasemenea la rezolvarea cefaleei pentru cei cu spondiloza cervicala. La aceste mijloace de prevenire se mai pot adauga inlaturarea unor factori favorizanti, mai ales alcoolul, tutunul, tratamentul corect al hipertensiunii arteriale.

loading...
DISTRIBUIȚI