Se vor trimite din nou maimute in spatiu in 2018

1065
0
DISTRIBUIȚI

Specialişti ai Insitutului de Investigaţii Biomedicale, din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, antrenează patru exemplare de macaci (Macaca mulatta), pentru a le trimite pe Marte. Nu se ştie, însă, dacă la finalul transportului, maimuţele vor fi aduse înapoi pe Terra. Bazele proiectului au fost puse încă din anii ’80, iar misiunea actuală a fost planificată să dureze aproximativ 2 ani.

Cei patru macaci au fost crescuţi special pentru acest experiment, în ferme atent supravegheate, şi au fost aleşi pentru abilităţile lor cognitive ieşite din comun. Pe parcursul antrenamentului, maimuţele sunt învăţate să folosească joystick-uri şi să rezolve puzzle-uri, în scopul dezvoltării orientării în spaţiu. În fiecare zi, echipa condusă de Inessa Kozlovskaya învaţă macacii să-şi dezvolte aptitudinile, prin intermediul manetelor, cu care pot ţinti obiective de la distanţă. Apoi, maimuţele sunt învăţate să rezolve exerciţii matematice simple şi să asambleze puzzle-uri. La finalul fiecărei zile, macacii sunt capabili să rezolve singure task-uri.

Oamenii de ştiinţă vor monitoriza reacţia maimuţelor la combinaţia de imponderabilitate, izolare şi dietă cu sucuri şi alimente-piure. Primatele vor fi, de asemenea, expuse radiaţiilor – care, spun experţii, constituie un pericol major pentru cosmonauţii ce zboară spre Marte.

„Oamenii şi maimuţele au o sensibilitate aproape identică la radiaţii”, a declarat directorul Institutului de Primatologie Medicală din Soci, Boris Lapin. „De aceea e mai bine să experimentăm pe macaci, nu pe câini sau alte animale”.

Alte experimente vor fi făcute însă pe oameni. Proiectul Marş 500 va adună voluntari într-o nava-macheta din Moscova, timp de 17 luni (durata estimată a zborului dus-întors), unde vor fi simulate condiţiile zborului interplanetar.

Cercetătorii ruşi speră că antrenamentele îşi vor atinge scopul în 2017, maimuţele fiind apte, până la acea dată, să înveţe cum să se descurce în spaţiul extraterestru. În acel moment, exemplarele trimise în afara orbitei Pământului vor fi îndeajuns de inteligente pentru a se adapta noului mediu de existenţă. Totodată, specialiştii speră că cei patru macaci vor putea învăţa şi alţi indivizi să se integreze în grupul lor. Aceştia urmează să călătorească timp de 6 luni, până a ajunge pe Marte.

Echipa speră de asemenea, că maimuţele spaţiale vor putea instrui alte maimuţe, pe care apoi oamenii de ştiinţă să le integreze în echipă.

Macacii au de obicei o durată de viaţă de aproximativ 25 de ani, deci se speră că este suficient timp pentru a le instrui în mod corespunzător şi să supravieţuiască călătoriei de şase luni către Marte, a adăugat echipa.

De cealaltă parte, NASA speră să ajungă pe Marte în anul 2030.

În plus au o altă abordare pentru efectuarea acestei aventuri către planeta Marte, agenţia spaţială investigând în prezent efectele pe termen lung ale călătoriei în spaţiu pe oameni, studiul având ca subiecţi doi gemeni.

Astronautul Scott Kelly a petrecut mai mult de jumătate din perioada de şedere de un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în timp ce fratele său Mark a rămas pe Pământ.

NASA intenţionează să studieze modul în care Scott răspunde la viaţa din spaţiul cosmic, prin compararea parametrilor săi fiziologici cu cei ai fratelui său, la întoarcerea sa de anul viitor pe Pământ.

loading...
DISTRIBUIȚI