Stravechea arta a acupuncturii. Ce afectiuni pot fi tratate prin acupunctura

757
0
DISTRIBUIȚI
loading...

Pentru occidentali, pare a fi magie pura. Acupunctura, stravechea tehnica chinezeasca de vindecare, nu foloseste pastile, nici instrumente chirurgicale de inalta tehnologie – numai niste ace subtiri, infipte cativa milimetri in piele.  Impresia de magie este accentuata de faptul ca acele sunt adeseori plasate  in puncte care nu au nici o legatura aparenta cu boala tratata. Se pare ca un ac plasat corect in degetul mic poate vindeca o durere de cap, iar alergia la fan poate fi tratata prin intermediul ficatului.

Jurnalistul James Reston de la New York Times a asistat la utilizarea acupuncturii intr-o operatie  la spitalul Hua San din Shanghai in 1974. Pacientul, Zhen Jian, suferea de tuberculoza in stadiul avansat, astfel ca doctorii trebuiau sa ii inlature plamanul stang si o coasta. Singura anestezie folosita a fost acul de acupunctura, infipt in umarul drept al lui Zhen. El a ramas constient de-a lungul intregii operatii si i s-au dat cateva felii de portocala sa manance cand le-a spus doctorilor ca ii este foame. Acupunctura este veche de 5 000 de ani, insa cea mai veche carte existenta despre acest subiect, Cartea imparatului galben, dateaza din jurul anului 200 i.Cr. Tehnica este originara, se spune, din momentul din care un soldat a observat ca o rana usoara l-a vindecat de o alta durere existenta dinainte.

Acupunctura traditionala se bazeaza pe teoria energiei vitale numita “qi, care inseaman “aer” sau “respiratie”. Se presupune ca circulatia continua a acestei forte vitale ar asigura sanatatea corpului omenesc. Inima, vezica biliara si alte organe majore sufera atunci cand aceasta forta nu reuseste sa curga in mod corect de-a lungul celor 12 meridiane ale corpului.  Pe aceste linii invizibile se afla cele aproximativ 2 000 de puncte de pe piele pe care vindecatorii chinezi le folosesc pentru a usura durerile si de a vindeca bolile.

Acupunctura a fost introdusa in Occident cu circa 300 de ani in urma, de misionarii iezuiti, care au dus aceasta arta in Franta. A renascut in anii 1930, cand un diplomat francez a publicat 5 volume tratand acest subiect. Insa au mai trecut 4 decenii inainte ca lumea anglofona, in care se practica medicina moderna conventionala, sa ia aceasta tehnica in serios. Punctul de lansare a fost atunci cand presedintele american Richard Nixon si cativa medici occidentali au vizitat China si au vazut efectele spectaculoase ale acupuncturii, folosita pe post de anestezic in timpul operatiilor.

Depresiile, anxietatea si dependentele erau toate tratate de acupunctura.

Astazi, se afla sub cercetare tehnologii noi  si imbunatatite, inclusiv folosirea acelor rotite electronic, lasere si ultra-sunete. Cercetatorii occidentali se zbat sa inteleaga cum functioneaza acupunctura, atribuindu-i succesul adeseori factorilor psihologici – credinta ca metoda functioneaza sau distrugerea atentiei produsa de acele infipte sau oamenii care preiau controlul asupra durerii.

Stim ca acupunctura genereaza semnale nervoase care sunt mai puternice decat simtul durerii si ca,intepand pielea, acele stimuleaza creierul sa elibereze substante anestezice cunoscute sub denumirea de endorfine.

Ce afectiuni trateaza acupunctura?

Acupunctura trateaza tot felul de afectiuni, mai ales de natura psihica. Asadar, daca va simtiti stresat, deprimat, frustrat, trist, fara vlaga sau aveti insomnii, puteti sa rezolvati aceste probleme cu cateva sedinte de acupunctura.
Acupunctura este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in tratamentul sau ameliorarea urmatoarelor afectiuni:

– osteoartrtita;

– dureri de spate si de gat;

– boli reumatice;

– infertilitate;

– dezechilibru hormonal;

– frigiditate;

– probleme cu circulatia sangelui;

– alergii;

– migrene;

– obezitate;

– anorexie;

– anxietate;

– probleme digestive;

– sindromul de tunel carpian;

– afectiuni respiratorii;

– rinita alergica;

– afectiuni nervoase;

– alcoolism;

– colica renala;

– greata;

– hipertensiune si hipotensiune arteriala;

– dizenterie;

– colica biliara;

– depresie;

– dureri menstruale;

– probleme gastrice;

– dureri de dinti;

– sciatica.

loading...
DISTRIBUIȚI