Ar trebui sa consumi mai des asta. Reduce riscul unui atac cerebral cu pana la 30%

805
0
DISTRIBUIȚI

Este pescuit inca din antichitate, cand era conservat in diverse moduri: prin afumare, in saramura sau in ulei de masline.

Tonul este un peste gras, bogat in proteine si in acizi omega 3, util pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

Ton rosu sau ton alb?

Cel alb contine mai putine grasimi, pe cand cel rosu este considerat peste gras. Victima a propriului sau succes, pescuit in exces, a ajuns in pragul disparitiei. Se pescuiesc 50 000 de tone pe an in loc de 29 500 cat a fost alocat, desi pentru ca specia sa-si poate pastra efectivele ar trebui sa nu se depaseasca valoarea de 15 000 de tone.

  • Avantaje pentru sanatate

Grasimi sanatoase – Tonul contine 1,4% EPA, situandu-se pe locul al doilea din acest punct de vedere, si 2,1% DHA, in aceasta privinta fiind pe primul loc.

Vitamine si minerale – Tonul alb este bogat in vitamine: un nivel urias de B3, B6 si D, doze mari de B1, B5 si B12 (fiind una dintre cele mai bune surse de vitmina B12, la fel ca somonul) si mai mici de A, C si E. Este o buna sursa de minerale,  cu mult seleniu si fosfor, plus putin fier si magneziu.

loading...

Aminoacizi interesanti – Mancati mai putina carne si mai mult peste. Tonul este o sursa indispensabila de proteine, de aminoacizi esentiali necesari cresterii si de vitamina B3, care asigura buna functionare a sistemului nervos. Contine in special leucina, un aminoacid care intervine in controlul greutatii corporale si a masei musculare; este esential deoarece corpul nu-l poate sintetiza, producandu-l din alimentatie. Leucina se gaseste in cantitati semnificative (la 100 g), in germenii de grau (2 170 mg), ton (2 170 mg), arahide (2 050 mg), somon (1770 mg) fileul de vita (1 700 mg) si in naut (1 460 mg).

  • Beneficii nutritionale

100 g de ton alb crud acopera peste 60% din necesarul zilnic din vitamine B3 si B6, peste 55% din vitamina D, peste 20% din vitamina B12 si peste 65% din cel de seleniu.

100 g de ton rosu la conserva ofera 1,5 g EPA si DHA, iar 100 g de ton alb la conserva furnizeaza 0,9 g- valori care se incadreaza in dozele recomandate: intre 0,5 si 1,8g de EPA si DHA zilnic.

  • Date noi din cercetare

Tonul are un nivel ridicat de seleniu. Oligoelement antioxidant prin excelente, deci antiradicali liberi, contribuie la sinteza hormonilor tiroidieni si sustine sistemul imunitar. Studii recente au demonstrat ca detine un rol in incetinirea procesului de degenerescenta maculara legat de inaintarea in varsta.

Conform cercetarilor efectuate in Finlanda pe un esantion de 3660 de persoane varstnice, consumul de ton sau alti pesti bogati in acizi omega 3  duce la scaderea cu 30% a riscului de leziuni cerebrale fara simptome evidente, de dementa si de atacuri cerebrale. O singura masa cu ton pe saptamana determina, se pare, scaderea cu 15% a riscului de atac  si de leziuni cerebrale.

loading...
DISTRIBUIȚI