Asociația Producătorilor de Medicamente Generice trimit o scrisoare deschisă guvernului! „Salvaţi medicamentele ieftine şi viaţa pacienţilor care au nevoie de ele. Sunt rugați să își îndeplinească angajamentele din Programul de Guvernare”

482
0
DISTRIBUIȚI
Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dancila si presdintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (de la stanga la dreapta), viziteaza expozitia de marci postale prilejuita de aniversarea Centenarului Unirii de la 1918, "100 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania", marti 27 martie 2018, la Palatul Parlamentului. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice trimit o scrisoare deschisă oamenilor de la putere prin care le cere acestora sprijinul. Medicamentele ieftine sunt puse în pericol și, o data cu ele, viața pacienților. Liviu Dragnea, președintele PSD, Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE, și Guvernul Dăncila sunt rugați să își îndeplinească angajamentele din Programul de Guvernare. Situația medicamentelor ieftine este ”cu adevărat disperată” din cauza taxei impuse de aceștia.

Ataşat vă transmitem scrisoarea deschisă adresată de către Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice liderilor coaliţiei de guvernare.

”Apel pentru sănătate !

Salvaţi medicamentele ieftine şi viaţa pacienţilor care au nevoie de ele

Domnule Liviu Dragnea, Preşedinte al Partidului Social Democrat din România
Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Preşedinte al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor din România,

Ne adresăm dumneavoastră, în calitate de lideri ai coaliţiei de guvernare şi de garanţi ai îndeplinirii angajamentelor din Programul de Guvernare. Ne adresăm dumneavoastră convinşi că este nevoie de o decizie politică pentru implementarea imediată a unor soluţii care să stopeze dispariţia medicamentelor ieftine din România şi să oprească declinul industriei locale producătoare de medicamente.

Situaţia este cu adevărat disperată. Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă sau sunt gata să dispară şi sunt extrem de greu de găsit. Auzim în fiecare zi de criza medicamentelor generice ieftine utilizate în tratarea cancerului.

Cisplatin, medicament esenţial pentru bolnavii de cancer se găseşte extrem de greu. Estimările noastre arată că şi alte medicamente esenţiale pentru tratarea afecţiunilor oncologice şi nu numai, sunt pe cale să fie scoase din fabricaţie sau să nu mai fie importate în România.

Vorbim de Bleomicină, care tratează leucemia, Fluorouracil sau Flutamida, indicate în diverse tipuri de cancer, sau de Tamoxifen, esenţial în tratamentul anumitor tumori la sân.

Acestea sunt doar câteva exemple, dar sunt mii de medicamente cu preţ scăzut care au început deja să lipsească din farmacii. Aproximativ două treimi din acestea sunt medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi, de oameni cu venituri reduse, de bătrâni şi de bolnavii cronici şi, în marea lor majoritate, fabricate în România.

De ce dispar medicamentele

Pentru că taxa clawback, prin care producătorii contribuie la finanţarea consumului de medicamente se aplică în mod uniform şi medicamentelor care costă mii de euro şi celor generice, ieftine. Povara taxei face ca preţul de vânzare al medicamentului să ajungă mai mic decât costul de producţie.

Această taxă are un impact cu mult mai mare asupra medicamentelor ieftine decât asupra celor scumpe! Datorită aplicării acestei taxe la preţul de farmacie şi a sistemului reglementat de adaosuri comerciale, nivelul actual al taxei, de 24,13%, ajunge să reprezinte 34% din preţul de producător al unui medicament sub 100 de lei.

De exemplu, din preţul de producător al Cisplatin de 6,30 lei, taxa clawback ajunge să reprezinte 2,14 lei. Prin urmare, din cei 4,16 lei rămaşi, producătorul trebuie să acopere costul materiei prime (sărurile de platină), verificarea de calitate la locul de origine, transportul şi controlul de calitate în Uniunea Europeană, transportul în România. Mai poate fi acest medicament importat fără pierderi?

Producătorii de medicamente generice plătesc prin taxa clawback un consum de medicamente de care nu sunt responsabili. Peste 50 de medicamente noi au fost introduse pe lista medicamentelor compensate în ultimul an, generând un consum suplimentar de peste 1 miliard de lei.

Acesta este finanţat prin taxa clawback, pe care producătorii de medicamente generice o plătesc în mod egal, deşi marea majoritate a medicamentelor noi sunt medicamente inovative, nu generice.

Domnilor Preşedinţi, producătorii de medicamente generice nu cer o favoare, ci un regim de taxare echitabil, care să nu distrugă medicamentele ieftine şi pe cei ce le produc. Degeaba aprobăm în România medicamente inovative care tratează boli deosebit de complicate, dacă preţul pe care trebuie să-l plătim este dispariţia medicamentelor ieftine, utilizate zi de zi de cei mai năpăstuiţi dintre români.

Degeaba importăm medicamente care costă zeci de mii de euro pe tratament dacă închidem liniile de producţie ale fabricilor din România, care produc exclusiv medicamente generice, lăsând mii de români fără un loc de muncă.

Soluţia există

-introducerea prin Ordonanţă de Urgenţă a unei formule diferenţiate de calcul a taxei pentru medicamente în funcţie de preţul de referinţă generic, concomitent cu controlul consumului prin introducerea de noi medicamente inovative scumpe doar în regimul de compensare prin contracte individuale cu fiecare producător. O astfel de soluţie nu ar avea niciun impact asupra bugetului, însă ar asigura o distribuţie echitabilă a sarcinii fiscale.

Am prezentat această soluţie Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice şi parlamentarilor din arcul guvernamental, însă este nevoie de o decizie politică, în spiritul şi litera Programului de Guvernare, care să permită Guvernului Viorica Dăncilă adoptarea imediată a unui astfel de act normativ, în cel mai scurt timp.

Sperăm să ne sprijiniţi în acest demers, în interesul pacienţilor şi al economiei româneşti”, precizează într-un comunicat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

loading...
DISTRIBUIȚI