Care sunt variantele de PREMIER propuse de PSD după ce a obținut o victorie categorică la alegerile parlamentare!

1449
0
DISTRIBUIȚI

PSD a reușit cel mai bun scor din istoria partidului. Rezultatul partial al alegerilor parlamentare, după centralizarea a 95% din voturi, arată că PSD a reușit performanța celui mai bun scor din istoria partidului, rezultat obținut pe cont propriu, în lipsa unei alianțe electorale, cum s-a întâmplat la scrutinurile anterioare. 

După rezultate, se conturează o majoritate parlamentară, cu ALDE, UDMR și minorități, care poate depăși 65% în Legislativ, și cu PNL, USR și PMP în Opoziție. Între timp, liderii PSD pregătesc propunerea de premier, pentru a merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Cu peste 45%, atât la Camera Deputaților cât și la Senat, și cu un PNL care a scăzut sub 20%, social-democrații  speră să atingă 50%, în Parlament, după redistribuirea mandatelor parlamentare. O premieră a constituie și faptul că PSD câștigă pentru prima dată și Ardealul, un fief traditional de dreapta.

La jumătate din scorul PSD se află liberalii, care au scăzut sub pragul de 20%. Scorul Partidului Național Liberal este mai prost și decât cel de la alegerile locale, cee ace arată că formațiunea se află într-o scădere continua în preferințele electoratului. Asta deși partidul a fuzionat din două mari formațiuni, PNL și PDL, dar nu a reușit să își mențină electoratul fidel, la doi ani de la realizarea acestei fuziuni.

Uniunea Salvați România, cu  un scor de 9,13%, a reușit performanța de a câștiga alegerile parlamentare în diaspora, iar în Capitală, a avut un scor dublu față de cel al PNL. Este partidul care reprezintă, în Parlament, a treia forță politică, desi s-a înființat abia în urmă cu un an, sub titulatura Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), și încă nu și-a finalizat fuziunea în urma căreia a schimbat inclusive numele formațiunii.

UDMR a luat un scor bun, de 6,4%, ceea ce îi oferă posibilitatea negocierii unor proiecte în Parlament. ALDE, cu 5,6% în Cameră, și 6,1% în Senat, poate spera că își va menține postul de președinte al Senatului, pentru liderul Călin Popescu Tăriceanu.

Scoruri sub 5% din voturi au obținut la alegerile parlamentare Partidul România Unită, Partidul România Mare și Alianța Noastră România, partide naționaliste, care nu reușesc să fie reprezentate în Parlament.

PMP a intrat în Parlament la limită, ceea ce îi oferă fostului președinte Traian Băsescu primul mandat de senator. Mai intră în Parlament Valeriu Steriu, Eugen Tomac, președinții executivi ai partidului, dar și Robert Turcesc, care a câștigat un mandat de parlamentar de Constanța.

PSD are 180 de parlamentari, PNL doar 55 de mandate, la prima distribuire

PSD a câştigat, în prima etapă de distribuire, de două ori mai multe mandate de parlamentar decât toate celelalte partide la un loc, și anume 180, potrivit datelor parţiale. Pe locul doi se află PNL, cu doar 55 de mandate, urmat de UDMR (19 mandate), USR (17 mandate), PMP şi ALDE (4 mandate).

În total, au fost distribuite 279 de mandate, din cele 464 puse în joc. În a doua etapă, de distribuire naţională, urmează să fie împărţite alte 185 de mandate, care se vor acorda în funcţie de numărul de voturi neutilizate rămase după prima etapă de distribuire.

loading...
PSD începe negocierile cu ALDE și UDMR, pentru o majoritate de peste 60% în Legislativ

În privința formulei de guvernare, PSD nu are nevoie de niciun fel de sprijin în Parlament, pentru validarea unui Cabinet, astfel că este posibil să facă singur Guvernul. Cu toate acestea, este posibil ca ALDE să primească portofoliul de la Agricultură, pentru copreședintele Daniel Constantin.

Social-democrații vor să facă majoritate și cu ALDE și cu UDMR, dar și cu minoritățile naționale, pentru a avea peste 60% în Parlament. Cifrele parțiale arată că cele trei formațiuni pot avea o majoritate lejeră în Legislativ, în următorii patru ani. Pe 20 decembrie se convoacă noul Legislativ.

Planurile social-democraților prevăd ca pe 20 decembrie să fie convocat noul Parlament. Până atunci, cei de la PSD vor creiona un Guvern cu care vor merge la președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, duminică, după anunţarea exit-poll-urilor, declaraţia iniţială privind cooptarea UDMR la guvernare, el arătând că exclude categoric ca PSD să facă alianţă cu PNL, USR şi PMP.

Variante de premier PSD; Dragnea și Firea printre favoriți

PSD are cele mai mari șanse să dea viitorul premier având în vedere că câștigat majoritatea mandatelor de senatori și deputați din viitorul Parlament. Cel mai vehiculat nume în sediul partidului este cel al președintelui PSD Liviu Dragnea, pe care îl vor la șefia Guvernului majoritatea pesediștilor. Liderul social-democraților are însă un mare ghimpe,în persoana celui care desmnează premierul României,președintele Klaus Iohannis,care a spus în nenumărate rânduri că nu va desmna un premier care are o condamnare la active,iar Dragnea este deja condamnat cu suspendare,într-un dosar de corupție. Pentru a evita un conflict cu șeful statului, social-democrații au și un plan de rezervă. Lideri ai PSD spun pentru Libertatea că pentru postul de viitor șef al Executivului sunt mai multe variante. Una ar fi primarul Bucureștiului, Gabriela Firea. Și numele actualului vice-premier Vasile Dâncu este vehiculat în Kisellef, ca posibil succesor al lui Dacian Cioloș. Pesediștii mai au ca nume de viitori premieri pe senatorul Mihai Fifor, Orlando Teodorovici sau chiar Victor Ponta. Unii spun că nu este exclus ca ambasadorul Româmiei în SUA George Maior să fie alegerea social-democraților pentru a conduce Guvernul.

Cheia e la Iohannis

Conform Constituției, președintele României este cel care desemnează în urma consultărilor cu partidele parlamentare, pec el însărcinat să facă viitoarea echipă de miniștrii. Șeful statului este obligat de lege, să desemneze premierul de la un anumit partid, numai dacă acesta are majoritatea absolute în Parlament. În caz contrar, președintele desemnează o persoană pe  care o însărcinează să treacă Guvernul prin Parlament. Dacă, cel desemnat de președinte nu reușete să treacă de 3 ori echipa sa de votul senatorilor și deputaților, atunci acesta dizolvă Parlamentul și se organizează alegeri anticipate.

loading...
DISTRIBUIȚI