Ce se intampla cu corpul tau cand folosesti telefonul mobil, tableta sau alte dispozitive de dimensiuni reduse

1139
0
DISTRIBUIȚI

O dată cu dezvoltarea tehnologiei, care include tablete, telefoane, computere de dimensiuni mici, oamenii de ştiinţă au studiat acest fenomen şi au ajuns la concluzia că dimensiunea unui dispozitiv sau gadget electronic afectează starea de spirit al utilizatorului.

Un fizioterapeut din Noua Zeelandă, Steve August a declarat legat de acest subiect:”Trebuie menţionat pentru început poziţia incorectă,aplecată pe care o adoptă o persoană când se uită în telefon. Greutatea medie a unui cap este de 4,5-5,5 kg, ia când ne aplecăm capul înainte cu 60 de grade, gâtul primeşte o sarcină de aproximativ 27 kg, fapt care are multiple consecinţe. Tehnologia ne modifică ţinuta, transformând corpurile noastre în ceea ce numesc eu iHunch. Am auzit, de asemenea, cum oamenii mai numesc această poziţie şi “gât care scrie un text”.”

Conform unui studiu care a inclus 74 de participanţi, poziţia în care stăm când folosim dispozitivele mici precum telefoanele, afectează şi starea psihică, nu doar pe cea fizică. Shwetha Nair şi colegii săi au publicat în 2015 în American Psychological Association rezultatele experimentelor pe care şi-au bazat cercetarea. Cercetătorii le-au cerut participanţilor ca dintre ei o grupă să stea drepţi şi altă grupă cocoşaţi, iar apoi a urmat o sarcină de discurs în care fiecare participant răspundea la o sesiune de întrebări despre starea lui de stres şi nervozitate.

loading...

Persoanele care au stat în postura de cocoşat, aplecaţi au declarat că au simţit o stare de anxietate mare, le-a fost afectată stima de sine şi starea de spirit. În raport cu ceilalţi, persoanele care au stat în postură dreaptă se simţeau mai bine şi aveau un nivel de anxietate scăzut. Cercetătorii au efectuat şi o analiză lingivistică asupra discursurilor lor şi au remarcat că persoanele care au stat în poziţie cocoşată au fost mult mai negative în răspunsuri decât cealaltă grupă.

”În mod ironic, în timp ce mulţi dintre noi petrec ore în şir, zilnic, folosind dispozitive mobile mici pentru a creşte productivitatea şi eficienţa, interactiunea cu aceste obiecte, chiar şi pentru perioade scurte de timp, ar putea face exact opusul, reducând asertivitate şi subminând productivitatea noastră. Soluţii există, şi ele sunt foarte simple, staţi drept şi evitaţi să folosiţi în exces telefoanele mobile”, a scris pentru un articol din The New York Times, Amy Cuddy profesor la Universitaea Harvard şi specialist în psihologia socială.

loading...
DISTRIBUIȚI