Cei mai buni prieteni ai omului din lumea animalelor, ne-ar putea pune în pericol viaţa din cauza unei pandemii de gripă

336
0
DISTRIBUIȚI

Cei mai buni prieteni ai omului din lumea animalelor, câinii, ne-ar putea pune în pericol viaţa din cauza unei pandemii de gripă, avertizează cercetătorii.

Potrivit unor noi cercetări, virusul care poate provoca gripa mortală se poate râspândi de la porci la câini. Aceste evoluții se potrivesc cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2009, cu răspândirea virusului gripal H1N1, care provine de la păsări.

Astfel, dacă gripa la câini este lăsată nesupravegheată, un scenariu similar ar putea evolua în cazul câinilor. Oamenii de ştiinţă spun că deși nu există, încă, dovezi privind o posibilă transmitere a virusului de la câini la oameni, acest lucru ar putea fi posibil.

„Majoritatea pandemiilor au fost asociate cu porcii, aceştia fiind o gazdă intermediară între virusurile aviare și gazdele umane”, spune unul dintre cercetătorii, Adolfo García-Sastre, de la Școala de Medicină Icahn din Mt Sinai din New York. „În acest studiu, am identificat virusurile gripale transmițându-se de la porci la câini”, a completat acesta.

Trebuie menţionat şi primul caz al unui virus de gripă care se transmite de la un cal la un câine, care a fost identificat în urmă cu 15 ani. Acum 5 ani, oamenii de știință au descoperit că virusul se transmite şi între păsări și câini. Şi acum, se pare că putem adăuga porci pe această listă, iar cercetătorii arată că toate acestea s-ar putea întâmpla relativ repede.

Cercetătorii au secvenţiat genomul pentru 16 virusuri gripale prelevate de la 800 de câini din sudul Chinei între 2013 şi 2015. Au gasit similarităţi cu anumite tipuri de gripă porcină, precum şi noi variante ale virusurilor gripale canine deja existente.

Probele au fost colectate de la câini care vizitează medicii veterinari cu probleme respiratorii, iar aproximativ 15% din aceste animale au avut gripă.

„Ceea ce am descoperit este un alt set de viruși care provin de la porcine şi care la origine provin de la păsari. Acum, se pare, se transmit și la câini”, spune García-Sastre.

Întrebarea pe care oamenii de ştiinţă şi-o pun este dacă acest „amestec” de tulpini de gripă care se dezvoltă la câini va fi dăunător în cazul oamenilor şi dacă se va ajunge în situaţia în care se vor transmite şi la fiinţele umane. Însă, conform cercetătorilor, nu putem exclude acest lucru, având în vedere cât de mult timp oamenii și câinii petrec împreună.

loading...
DISTRIBUIȚI