NEWS ALERT! Ouă CONTAMINATE cu Fipronil în România! O tonă de gălbenuș INFESTAT a fost depistată în țara noastră!

423
0
DISTRIBUIȚI

O tonă de gălbenuș de ouă contaminat a fost depistat pe 9 august într-un depozit din Timiș. Gălbenușul a fost contaminat cu un pesticid, Fipronil, o substanță periculoasă care a fost descoperită deja în depozite din Germania și Belgia și care provoca tulburări neurologice şi vărsături.

Lotul de ouă depistat de ANSVSA provenea din Germania și nu au ajuns în comerț. ANSVSA a precizat că cele 1.000 de kilograme de ouă infestate vor fi distruse prin incinerare.

„Este vorba doar de gălbenuş de ou lichid destinat procesării. Este foarte important să precizăm că nu au ajuns în comerţ aceste produse. Toate cele 1.000 de kilograme au fost identificate, sechestrate şi urmează a fi neutralizate prin incinerare. (…) Un agent economic din România le-a importat din Germania. Controale se fac randomizat în toată ţara în acest moment”, a declarat la Digi24 Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA.

Milioane de ouă au fost retrase de la comercializare în Olanda, după ce au fost contaminate cu un pesticid care ar putea avea efecte adverse asupra sănătății consumatorilor, au informat marți autoritățile olandeze.

loading...

Comisia Europeană a transmis tuturor Statelor Membre următoarea recomandare:”Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate”, potrivit Agerpres.

Ce este Fipronil?

Fiprionil este un pesticid criticat pentru toxicitatea sa care provoacă moartea albinelor. Substanța, dezvoltată de de compania Rhône-Poulenc la sfârșitul anilor 1980, este comercializată din 1993 și deținută în prezent de BASF, un gigant al industriei chimice.

Fipronil este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete și zgarde împotriva puricilor și căpușelor pentru câini și pisici) și în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu termite, furnici, gândaci…). Acționează prin perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase către celulele nervoase. Insectele afectate mor de hiperexcitare.

Utilizarea substanței ca insecticid a fost interzisă în Uniunea Europeană  la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile și ouăle lor.

În doze mari, substanța poate provoca omului tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid), transmie AFP.

loading...
SURSĂlibertatea.ro
DISTRIBUIȚI