Puterile benefice ale unui simplu zambet

695
0
DISTRIBUIȚI

Act comunicativ specific uman, zambetul ca si rasul reprezinta un act emotional expresiv care angajeaza muschii mimicii,  luminand fata omului ca o clipa de fericire. Roger Guilaumin medic si savant laureat al Premiului Nobel are meritul de a fi descoperit relatia directa dintre zambet ca relatie periferica a unor comenzi centrale ce intereseaza aria hipotalamica a contextului cerebral si prin intermediul hipofizei influenteaza benefic intreaga constelatie endocrina. Iata pentru ce oamenii zambitori se bucura de o mai mare longevitate , se imbolnavesc ma rar si daca au o suferinta  aceasta se repara mult mai usor. H. Berjson spunea ca pentru a intelege zambetul  sau rasul trebuie sa-l plasezi in mediul sau  care este societatea si trebuie sa-I determeni functia sa utila care este o functie sociala. Iar Hobbess interpreteaza rasul  ca expresie a unui sentiment de superioritate.

Mimica este unul din factorii care imprima atat oamenilor in varsta cat si tinerilor semnele unei activitati psihice puternice , lasand lini si uneori brazde  adanci pe piele.

Veselia duce la ridicarea celor doua comisuri ale gurii, intr-un zambet inflorit, tristetea coboara colturile gurii imprimand ridul in jos.

Buzele care rar sau niciodata nu zambesc sunt vestejite, imbatranite inainte de vreme, acoperite cu severitatea pedagogica  de educator fara elevi, buze triste,  apte numai sa expedieze  cuvinte si sa receptioneze hrana.

Pentru ca zambetul este acea valenta  libera care se straduieste sa  provoace o reactie de contact , reactie de care noi suntem atat de avizi, reactie pe care zambetul o realizeaza fara intermediari, fara protocol, fara zgomot si cu delicatete.

Si in acest sens, zambetul este cel mai mare adversar al oricarei alienari, al oricarui egocentrism.

loading...

Dintre toate contagiunile sa admitem numai contagiunea zambetului! Desi neputincioasa de a se transforma intr-o “epidemie”, ea aduce oamenilor optimism si caldura. In aceasta  directie ea este cea mai buna profilaxie impotriva “poluarii microclimatului” despre care se scrie si se vorbeste atat de mult.

Ambietal, nu este oare el privirea colorata a sufletului pe buze, o metafizica terestra  fara de care realitatea ar pirde mult din conturile sale vizibile si invizibile transformandu-se intr-un intreg sirag  de actiuni mecanice?

Zambetul nu este el trecatoarea prin care se lasa descoperit relieful sufletului cu inaltimile sale insorite si caderile sale intunecate, cu campiile intinse unde orizontul naste Aurora transformand-o in zi, zi care ar putea sa se transforme si ea intr-o sarbatoare?

Zambetul  – oare  nu este el raza de laser  care in cel mai nedureros mod inlatura  metastazele dintre relatiile noastre?

Zambetul este deci – o necesitate si o raspundere a fetei -…pentru ca daca soarele raspunde de fata zilei, omul este raspunzator de fata sa!

Din filozofia orientului antic razbate pana la noi indemult:

“Unii oameni sunt prea obositi  pentru  a va darui un zambet, daruiti-le voi unul pentru ca nimeni  nu are mai mare nevoie de un zambet, decat acela care nu-l mai poate  darui”. Sa oferim  deci sotilor nostri, copiilor si bunicilor, tuturor celor alaturi de care traim desavarsirea nostra profesionala, acest  medicament care ne costa atat de putin, dar prin care daruim fara sa ne dam seama un leac miraculous care perfectand  climatul afectiv inlatura riscul dezinsertiei sociale atat de implicate de catre expertii O.M.S  in  determinismul starii de sanatate.

loading...
DISTRIBUIȚI