S-a schimbat iar legea „antifumat”! Unde vei avea voie sa fumezi de data asta

1156
0
DISTRIBUIȚI

Senatorii juriști au admis, miercuri, o serie de amendamente la legea antifumat, care elimină interdicția fumatului la terase, spațiul închis fiind redenumit ca spațiu cu pereți de jur împrejur, în plus, fumatul fiind permis în camere special amenajate pentru acest lucru, și în care se pot consuma și băuturi.

Senatorii vor să modifice Legea antifumat prin amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care pune în acord legislația românească cu prevederile europene.

Amendamentele au fost citite în Comisia juridică de către senatorul PNL Steliana Miron, una dintre inițiatorii acestor modificări la proiectul de lege. Alături de ea, textul a mai fost semnat de către deputații Daniel Fenechiu și Răzvan Tănase, potrivit news.ro.

Conform inițiatorilor amendamentelor, ”fumatul va fi permis în camere special amenajate”, care să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.

Parlamentarii vor să modifice și definiția spațiului public închis. Astfel, spațiul public închis este, potrivit amendamentului, ”orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepția spațiilor cu detinație locativă”.

Astfel, aceștia vor să se poată fuma și pe terase, eliminând interdicția de a se fuma în spații care au acoperiș și doi pereți, așa cum este prevăzut în legea adoptată recent de Parlament și care a intrat în vigoare în 17 martie.

Astfel, aceștia vor să se poată fuma și pe terase, eliminând interdicția de a se fuma în spații care au acoperiș și doi pereți, așa cum este prevăzut în legea adoptată recent de Parlament și care a intrat în vigoare în 17 martie.

Parlamentarii dau o nouă definiție și spațiului închis de la locul de muncă, respectiv ”spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan, și care este încadrat de pereți, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în legea securității și sănătății în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare”.

În plus, potrivit amendamentelor, fumătorii se pot constitui în asociații sau cluburi de fumători care pot amenaja spații speciale destinate fumatului și activităților asociate fumatului.

Președintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc, a precizat în cadrul dezbaterilor din comisie că a primit foarte multe sesizări din partea cetățenilor și a fost ”bombardat” de e-mail-uri de la persoane nemulțumite de prevederile restrictive ale Legii antifumat.

 

 

loading...
DISTRIBUIȚI