S-A TERMINAT CU NUMERELE DE BULGARIA! Autoturismele înmatriculate în țara vecină, sunt RADIATE pe bandă rulantă!

25863
0
DISTRIBUIȚI

Lovitură pentru proprietarii de mașini cu numere de Bulgaria. Pentru a pune capăt abuzurilor cu înmatricularea în Bulgaria de automobile din țările vecine, Parlamentul de la Sofia a decis anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au asigurare de răspundere civilă auto.

Masinile inmatriculate in Bulgaria nu au voie sa circule fara asigurare de raspundere civila – echivalentul RCA–ului de la noi – mai mult de 14 zile, conform unui act legislativ adoptat anul acesta la Sofia. Dupa expirarea asigurarii, masina se radiaza automat din circulatie, dupa trimiterea unei notificari. Cel care detine autovehiculul trebuie sa plateasca mai intai o amenda de 250 de leva (circa 570 de lei) dupa care sa inmatriculeze din nou masina.

Toti detinatorii de autovehicule inmatriculate in Bulgaria au posibilitatea de a verifica daca acestea au sau nu asigurare pe site-ul Fondului de Garantare. Cei care nu se conformeaza si continua sa foloseasca masina risca chiar dosar penal pentru punerea in circulatie a unui vehicul neinmatriculat.

De asemenea, romanii care isi iau o polita de raspundere civila in Bulgaria trebuie sa fie precauti, deoarece multe dintre aceste asigurari fie sunt false, fie nu sunt achitate de catre agentii care intermediaza plata.

Legea a fost adoptata la Sofia ca urmare a numarului mare de cetateni straini care inmatriculeaza masinile in Bulgaria, deoarece intregul proces este mai ieftin aici. De multe ori, insa, strainii ajung sa nu mai plateasca impozitele sau asigurarea. Scopul legii este de a opri ca bulgarii sa mai fie proprietari de autovehicule doar pe hartie, iar masina sa fie de fapt detinuta de catre un cetatean strain.

Aproximativ 19.000 de masini se afla pe lista neagra a politiei rutiere din Bulgaria, potrivit NTV, insa asiguratorii estimeaza numarul autoturismelor inmatriculate in aceasta tara si care nu au o polita de raspundere civila valabila ar putea depasi 570.000.

În ultimii ani, înmatriculările mai ieftine și taxele mai mici plătite de proprietarii de autoturisme la mâna a două au dus șla apariția unui fenomen care a generat importante pierderi companiilor bulgare de asigurări auto. Potrivit europaliberă.org, din 11 milioane de euro recompense achitate anul trecut Fondul de garanție RCA a plătit șase milioane pentru accidente în străinătate cauzate de automobile îmnatriculate în Bulgaria.

Proprietarii, însă, de regulă, evită să se deplaseze anual la vecinii bulgari pentru a-și reînnoi Asigurarea de răspunderea civilă auto. Când se produce un incident de circulație pagubele sunt plătite de Fondul de garanție constituit de companiile bulgare de asigurări.

Într-o încercare de a limita aceste pierderi Ministerul de interne a cerut anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au RCA. În acest scop Fondul de garanție va verifica periodic automobilele cu asigurarea obligatorie expirată, va trimite informația poliției rutiere care va anula înmatricularea respectivă. Drept urmare, Fondul nu va fi obligat să plătească recompense.

Asigurarea de Răspundere civilă auto costă în Bulgaria între 75 și 400 de euro pe an în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, a orașului înmatriculării, a vârstei și a numărului de accidente provocate de proprietarul mașinii. RCA este foarte mare pentru persoanele fizice ce au peste zece automobile înmatriculate și pentru firme cu peste 15. În astfel de cazuri un RCA cu motor de 1,6 litri va putea ajunge la 350 de euro.

Proprietarii străini vor putea evita problemele, reînnoind la timp asigurarea respectivă.

Companiile de asigurări au și întocmit o listă neagră a cetățenilor bulgari ce au înmatriculate pe numele lor sute de mașini. În aceste cazuri un RCA va putea ajunge la 1000 de euro.

loading...
DISTRIBUIȚI