Scapa simplu si rapid de petele de ceara de pe haine

10917
0
DISTRIBUIȚI

Cum zilele acestea, oricare dintre noi sau aproape oricare am fost la biserica in noaptea de Inviere, pentru a asculta slujba sau doar pentru a lua lumina sau pasca, ne-am gandit ca multora li s-a intamplat sa se pateze cu ceara de la lumanari.

stain_of_wax

Asa ca ne-am decis sa scriem un articol util pentru a nu fi nevoiti sa aruncati acele haine sau perechi de incaltaminte patate cu ceara ci sa stiti cum sa scoateti aceste picaturi de pe ele.

Aveti nevoie doar de cateva lucruri pentru aceasta operatiune:

  • Fier de calcat

Oricare dintre noi are un fier de calcat in casa. Dar pentru ca in zilele noastre, fiarele de DSCN3224calcat s-au modernizat si toate au optiunea de a calca cu aburi, nu trebuie sa folositi aceasta optiune. Nu aveti nevoie de aburi pentru a scoate petele de ceara ci doar de caldura de la fierul de calcat.

Asa ca ATENTIE, opriti aceasta functie de aburi a fierului de calcat pentru ca mai rau faceti daca incercati sa scoateti o pata de ceara cu aburi.

  • Hartie

Pe vremea bunicilor, petele de ceara se scoteau cu fierul de calcat si cu ziar. Este bine si asa, dar trebuie sa aveti grija pentru ca, in cazul in care aveti o haina deschisa la culoare, odata aplicata bucata de ziar si incalzita, este posibil sa scapati de pata de ceara, dar sa va alegeti cu o pata sau un scris de la tusul de pe ziar. Se poate scoate si asa, cu coltul ziarului unde nu este tiparit, dar in ziua de astazi este cel mai bine sa folositi hartie igienica sau prosoape de bucatarie de hartie.

Cand zic hartie igienica, nu ma refer la hartia igienica “roz” sau cea “gri” la 50 de bani bucata. Acele hartii igienice au o putere de absorbtie mica si face ca ceara sa iasa nult mai greu de pe haine.

Cel mai indicat este sa folositi o hartie igienica alba, in trei straturi sau prosoape de hartie tot albe si tot in trei straturi sau mai multe.

Cum scoatem petele de ceara de pe materialele textile?

  • In primul rand ceara trebuie sa fie uscata bine, nu lichida sau vascoasa pentru ca riscati sa o intindeti pe o suprafata mai mare de material.

wax_6

  • Daca picaturile de ceara sunt proeminente, indepartati excesul de ceara, pe cat este posibil, cu un cutit sau orice alt obiect.
  • Asezati o bucata de hartie peste pata de ceara
  • Cu fierul de calcat incalzit, treceti peste bucata de hartie asezata peste pata. Acesta nu trebuie sa fie incalzit la maxim pentru ca riscati sa ardeti materialul.
  • Cand observati ca bucata de hartie devine uleioasa in locul unde este ceara, o indepartati si asezati alta bucata de hartie.
  • Repetati acest lucru pana cand vedeti ca nu se mai pateaza bucata de hartie, iar pe material nu mai este ceara.

Pentru adidasi sau incaltaminte din material textil, acolo unde nu aveti cum sa treceti cu toata suprafata fierului de calcat, puneti bucata de hartie, iar cu varful fierului de calcat presati usor in miscari circulare mici, fara a atinge talpa sau alte parti de cauciuc ale acestora.

loading...
DISTRIBUIȚI