Spunem ceva înainte de alegeri, facem altceva după ce câstigăm alegerile! Guvernul AMÂNĂ SCOATEREA a trei taxe importante la cererea lui Liviu Dragnea!

1193
0
DISTRIBUIȚI

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut actualului premier, Dacian Ciolos, sa amane cateva reduceri de taxe care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie.

Dacian Ciolos a postat o clarificare pe Facebook: Constat ca discutia mea telefonica cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare.
Pentru ca vad tot felul de interpretari, simt nevoia sa limpezesc doua aspecte:
1. In cadrul discutiei nu am spus ca sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis ca o voi analiza, dar ca trebuie avute in vedere mai multe aspecte atat legale cat si de oportunitate.
2. Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de aceasta amploare poate sa fie luata, daca se va considera necesar, doar de catre viitorul guvern, legitimat de o majoritate in Parlament si de rezultatele alegerilor de duminica.

Reducerile avute in vedere de Liviu se refera la reducerea TVA la 19 la suta, eliminarea supra-accizei de 7 eurocenti la benzina si motorina si eliminarea celebrei „taxe pe stalp”.

Cei de la Guvern confirma discutia, dar spun ca premierul nu a luat inca nicio hotarare. Toate acestea vor fi discutate, cel mai probabil, in sedinta de joi.

Ulterior, Guvernul a facut precizari printr-un comunicat: 
In cadrul discutiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Ciolos nu a confirmat ca accepta propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat ca ia nota si analizeaza aceasta propunere, dar trebuie avute in vedere mai multe aspecte legale si de oportunitate ale deciziei.

Pe de alta parte, premierul Dacian Ciolos se asteapta ca Partidul Social Democrat sa isi respecte promisiunile si programul de guvernare prezentat cetatenilor inainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumandu-si totodata responsabilitatea politicii fiscale si legislatia adoptata deja in Parlament.

Codul Fiscal aflat in vigoare si aprobat de Parlament in 2015 prevede ca de la 1 ianuarie TVA sa scada de la 20 la 19 la suta, iar supraaciza de 7 eurocenti la carburanti si taxa pe stalp sa fie eliminate.

Intr-un raport de acum doua saptamani, Banca Mondiala considera aceste masuri motoarele cresterii economice din 2017. Presedintele PSD doreste insa amanarea lor.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: „Noi am spus ca vrem sa, si intentionam, sa reduce cota TVA de la 20 la 18 la suta dar incepand de la 1 ianuarie 2018, pentru ca reducerea cu doar un punct procentual in acest an nu produce efecte nici pentru companii, nici pentru vetatean, consumator”.

Liviu Dragnea vrea sa pastreze pentru inca un an si supra-acciza de 7 eurocenti la benzina si motorina, care a fost introdusa chiar de guvernul Ponta.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: „In ceea ce priveste acciza – numai după ce vom avea o discutie cu Consiliul Concurentei si cu companiile care furnizeaza carburanti, sa ne asiguram ca o reducere a accizei, asa cum am prevazut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea pretului la pompa pentru cetateni”.

Eliminarea supraccizei i-ar fi ajutat pe soferii romani. Ar fi insemnat ieftinirea carburantilor cu peste 40 de bani pe litru – cam 20 de lei la un plin.

Codul fiscal prevede si eliminarea „taxei pe constructii speciale”, taxa introdusa tot de guvernul Ponta si cunoscuta mai bine ca „taxa pe stalp”. PSD doreste insa mentinerea ei in 2017.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: „In ceea ce priveste taxa pe stalp asa cum este cunoscuta, la fel dorim sa ne asiguram ca reducerea acestrei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflecta in preturile respective, nu contribuie la majorarea profitului care paraseste Romania, asa cum stim cu totii.”

Cristian Parvan, secretar general Asociatia Oamenilor de Afaceri: „Amanarea eliminarii taxei pe stalp afecteaza companiile foarte mari, care au constructii speciale.”

Ionut Dumitru, presedinte Consiliul Fiscal: „Taxa pe constructiile speciale cred ca, din punctul meu de vedere, a fost o greseala de la bun inceput introducerea ei, pentru ca discutam de taxe pe investitii intr-o tara care are nevoie masiva de investitii.”

Premierul Ciolos a spus ca va discuta in Guvern propunerile presedintelui PSD.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: „Mie mi s-a parut o abordare responsabila din partea primului ministru, chiar am apreciat asta, care a aratat ca este interesat ca Romania sa nu intre intr-un derapaj economic anul viitor, tinand cont si de programul nostru de guvernare prezentat in campanie.”

Privitor la promisiunile din programul electoral al PSD, reprezentantii Bancii Nationale au declarat ca politica bugetara trebuie sa fie prudenta.

Ramane de vazut daca vor fi bani suficienti pentru ca Liviu Dragnea sa onoreze asteptarile celor ce au votat PSD.

loading...
DISTRIBUIȚI