Tensiuni ALARMANTE între Rusia și Moldova, după EXPULZAREA diplomaților rusi! „Va urma un RĂSPUNS DUR”, avertizează Moscova!

691
0
DISTRIBUIȚI

Rusia va da un „răspuns dur” la expulzarea diplomaților ruși din Republica Moldova, a declarat luni seara ministrul de externe adjunct al Rusiei, Grigori Karasin.

Este prima reacție la anunțul făcut de Chișinău privind declararea persona non grata a cinci diplomați ruși, care au la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova, au relatat Deschide.md și Radio Chișinău, citând agenția de presă rusă Interfax.

Totodată, viceministrul de externe rus a spus că aceasta reprezintă o „gravă provocare” și o lovitură aplicată forțelor conduse de Igor Dodon la Chișinău, care pledează pentru o normalizare a relațiilor bilaterale cu Federația Rusă.

„Un răspuns va urma, desigur, și va fi un răspuns suficient de dur”, a afirmat înaltul diplomat rus, adăugând că Moscova analizează „formele și parametrii” acestui răspuns.

„Ne vom gândi la un răspuns adecvat și el va urma”, a insistat Karasin, denunțând această „acțiune neprietenoasă” la adresa Rusiei, potrivit Agerpres.

Unul dintre cei cinci diplomați care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova — potrivit surselor portalului Deschide.md — este Aleksandr Grudin, consilierul atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea. Grudin figurează în dosarul intentat fostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu pentru trădare de patrie, după ce s-a descoperit că acesta livra informații secrete oficialului rus.

Reacția nu a întârziat nici din partea președintelui Igor Dodon, care a calificat decizia privindu-i pe cei cinci diplomați ruși ca „un gest revoltător’, la „comanda care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijorați că între președinția de la Chișinău și Kremlin s-a creat în sfârșit un dialog constructiv și eficient”.

În mod oficial, nici Ministerul de Externe și nici guvernul Republicii Moldovei nu au anunțat decizia privitor la expulzarea celor cinci diplomați. Informația a fost confirmată însă de ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farid Muhametșin, care a declarat pentru TASS că a primit o notificare în acest sens, iar mai târziu de purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, potrivit RIA Novosti.

Această decizie relevă criza politică prin care trece în prezent Republica Moldova și este îndreptată împotriva politicii lui Dodon de apropiere dintre cele două țări, mai scrie RIA Novosti.

De asemenea, Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului) crede că decizia de a expulza diplomați ruși nu este legată de relațiile dintre cele două țări, ci de criza politica internă din Republica Moldova.

loading...
DISTRIBUIȚI