Ungurii CER DIN NOU AUTONOMIA Ținutului Secuiesc! Inițiativa Legislativă a fost publicată în Monitorul Oficial!

1414
0
DISTRIBUIȚI

O iniţiativă legislativă privind autonomia Ţinutului Secuiesc, publicată în Monitorul Oficial. Proiectul, susţinut public de către Laszlo Tokes este însoțit de cel puțin 100.000 de semnături și urmează să fie depus în Parlament, pentru dezbatere și adoptare.

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, senator PSD, a declarat joi, pentru News.ro, referitor la iniţiativa cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, că este „o obsesie recurentă” a celor care promovează acest tip de autonomie „politică cu fundament etnic”, iar el nu dă „niciun fel de şansă de reuşită” acestui proiect în Parlament.

La rândul lui, Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a declarat, referitor la iniţiativa cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, că este momentul să se discute „foarte deschis” despre instrumentele pe care le foloseşte România pentru protecţia minorităţilor, iar UDMR va decide în şedinţa grupurilor parlamentare dacă va susţine în Parlament acest proiect.

Iniţiativa legislativă stabileşte, potrivit News.ro, „statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc” şi a fost elaborată de un comitet de iniţiativă format din 10 persoane: Arus Zsolt Istvan, Elekes-Jozsa Martin, Baico Zsigmond, Kercso Attila, Marton Csaba, Czink Attila, Kolcsar Gheza, Takacs Jozsef, Cziriak Karoly, Kovacs Laszlo.

Iniţiativa cetăţenească a fost susţinută de fostul europarlamentar Laszlo Tokes, care, în 2015, a fost ales preşedinte al comisiei de iniţiativă. Iniţiativa a fost susţinută în parteneriat cu CNS (Consiliul Naţional Secuiesc). Tokes nu se regăseşte însă în lista membrilor comitetului de iniţiativă înregistrată oficial prin publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul este însoţit de un aviz negativ al Consiliului Legislativ, care arată că se încalcă prevederi constituţionale, pentru că „vizează, practic, crearea unei entităţi statele distincte, paralelă cu statul naţional unitar român”. Avizul Consiliului Legislativ este, însă, doar consultativ.

Potrivit Legii 189/1999, privind dreptul cetăţenilor la iniţiativă legislativă, după elaborarea iniţiativei ea trebuie publicată în Monitorul Oficial, existând un termen de 6 luni în care proiectul poate fi depus în Parlament. La depunere, iniţiativa trebuie să fie însoţită de minimum 100.000 de semnături, care, potrivit Constituţiei, trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Listele de semnături vor trebui atestate de către primăriile din localităţile de unde au fost strânse. După ce vor fi îndeplinite formalităţile, iar iniţiativa este depusă la Parlament, ea va fi transmisă Curţii Constituţionale pentru un aviz.

Iniţiativa legislativă cetăţenească este a doua tentativă de a declara, prin lege, autonomia Ţinutului Secuiesc. O lege iniţiată de parlamentarii UDMR pe această temă a fost respinsă definitiv în anul 2012, după 7 ani în care ea a rămas nediscutată în Parlament. UDMR a lansat un alt proiect privind autonomia Ţinutului Secuiesc în 2014, însă acesta nu a fost depus în vreo formă în Parlament.

loading...
DISTRIBUIȚI