VESTE PROASTĂ pentru români! Începând cu 2017 vor crește dobânzile! Majorările sunt luate în calcul și de Ministerul Finanțelor!

838
0
DISTRIBUIȚI

Creșterea dobânzilor anul viitor, considerată foarte probabilă și în România de analiști, este luată în calcul și de Ministerul Finanțelor Publice. O sumă suplimentară de 800 milioane de lei a fost prevăzută în proiectul bugetului pe 2017 la capitolul cheltuielilor cu dobânzile, a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu, într-un interviu acordat Profit.ro.

“Avem o estimare de creștere a sumelor pentru dobânzi, în 2017, de circa 800 milioane de lei”, spune Dragu. Creșterea cheltuielilor la acest capitol a fost inclusă în proiectul bugetului pe anul viitor pe care ministrul Finanțelor spune că-l va lăsa pe birou succesorului său, după alegeri, urmând ca decizia aprobării să revină viitorului Guvern.

loading...

Tot mai mulți analiști și bancheri se așteaptă la creșterea dobânzilor și pe plan intern, pe măsură ce Rezerva federal a SUA va crește dobânda cheie, iar inflația se va apropia de ținta BNR, deși în acest moment este la valori negative.

O astfel de perspectivă crește vulnerabilitatea persoanelor cu credite în moneda națională, în condițiile în care împrumuturile au crescut într-un ritm alert în ultimii ani, într-o perioadă cu dobânzi la minime istorice, majorând totodată și costurile la care Guvernul se împrumută prin titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor.

“Datoria publică la nouă luni se situa la 36,8% din PIB, nivel care ne poziționează pe locul 4 în UE în clasamentul țărilor cu cele mai reduse datori”, spune Anca Dragu. Înaintea României se situează doar Estonia (9,7% din PIB), Luxemburg (22%) și Bulgaria (22,4%), iar media Uniunii Europene este de 84,3% din PIB.

Până la sfârșitul anului, însă, datoria publică va urca din nou spre 38-39% din PIB, arată ministrul Finanțelor, în condițiile în care ultimele două luni ale anului sunt, ca întotdeauna, unele cu cheltuieli mai mari.

loading...
DISTRIBUIȚI